Pět důvodů proč si v roce 2023 pořídit fotovoltaiku

Váháte nad fotovoltaikou? Neváhejte dlouho
Váháte nad fotovoltaikou? Neváhejte dlouho, Pixabay

Využívání solární energie bylo v roce 2022 opravu velkým tématem už kvůli vrcholící energetické krizi. Právě kvůli ní měly některé domácnosti mnohem klidnější spaní i díky vlastním fotovoltaických elektrárnám. Jejich podpora ze strany státu i možnost snížit vysoké náklady na energie tak zajistila rekordní množství nových instalací fotovoltaických elektráren v domácnostech i firmách. Podle odborníků ale prudký rozvoj poptávky po fotovoltaice teprve přijde. Přinášíme vám tak pět důvodů, proč byste u toho neměli chybět.

1. fotovoltaika je nyní cenově dostupnější než kdy dříve

Přestože se ceny za instalaci fotovoltaiky a samotných fotovoltaických panelů, střídačů a dalších komponent mohou zdát jako velmi vysoké, opak je pravdou. Ceny komponent za poslední roky klesly i díky stále větší konkurenci na tomto trhu. Rychlejší návratnost investic vložených do fotovoltaiky s sebou ale přináší i dotace na fotovoltaiku typu Nová zelená úsporám. Právě díky nim je možné v současnosti dosáhnout velmi příjemné návratnosti.

Výhodnost dotací tak ukazuje i obrovský zájem, který úředníci musí vyřizovat. Ten by v letošním roce a v letech následujících měl v případě programu Nová zelená úsporám pro fotovoltaické elektrárny zaznamenat další rekordy.

2. fotovoltaika je cestou z energetické krize

Rychlý nárůst cen elektřiny, plynu a dalších komodit v souvislosti s pokračující energetickou krizí, invazí na Ukrajinu a dalšími vlivy se projevil na výdajích většiny tuzemských domácností. Nestabilita na trzích by ale podle některých odborníků mohla pokračovat ještě v dalších letech. Fotovoltaický systém s energií ukládanou do baterií vám ale zajistí i v příštích letech stabilitu a může být tak „vysvobozením“ domácnosti z energetické kri­ze.

Částka, kterou díky fotovoltaické elektrárně na střeše svého domu, chaty nebo firmy ušetříte je samozřejmě velmi individuální i podle toho jak elektřinu ve své domácnosti využíváte. Rostoucí ceny elektřiny na trzích a následně i u dodavatelů energií vás ale mohou po instalaci fotovoltaiky nechávat klidnější. Vyšší ceny vám totiž v případě využití vlastní energie z fotovoltaiky ještě zkracují dobu návratnosti investice.

3. výpadek elektřiny vás může nechat klidnými

Extrémních meteorologických jevů v posledních letech po celém světě přibývá a ani Česká republika není výjimkou. Jen málokdo by si ještě před několika lety dokázal představit, že Moravu zasáhne tornádo. V případě, že máte na střeše fotovoltaickou elektrárnu a v domě bateriové úložiště, můžete být v případě mnoha klimatických jevů, které způsobí výpadky elektřiny klidnější. Před tornádem vás samozřejmě fotovoltaika neochrání, další problémy menšího charakteru se vás ale týkat nemusí.

4. investice do fotovoltaiky zvyšuje hodnotu vaší nemovitosti

Sice se nemusíte zrovna nyní chystat na prodej vašeho domu, v případě že byste tuto možnost zvažovali, budou fotovoltaické panely na střeše nemovitosti i další komponentou, která vám zajistí vyšší cenu při prodeji. Podle studie americké národní laboratoře v Berkley se po instalaci fotovoltaiky na váš dům pravděpodobně zvýší také jeho hodnota.

Nainstalované fotovoltaické a solární systémy jsou totiž podle odborníků stejným přínosem pro budoucího kupce jako je tomu v případě zrekonstruované kuchyně či koupelny.

5. dávno neplatí mýty o slabém slunečním svitu v ČR

Ačkoliv stále ještě můžete od některých odpůrců fotovoltaických a solárních řešení slyšet zmínku o tom, že v České republice svítí tak málo slunce, že se pořízení podobných systémů jednoduše nevyplatí – opak je pravdou. Ostatně moderní fotovoltaické systémy dokáží vyrábět energii i v zimě a mnoho nových majitelů těchto řešení překvapí i vcelku velká výroba ve dny, kdy je na první pohled nepříliš slunečné počasí.

Zkušenosti tisíců spokojených domácností, které mají na střechách fotovoltaické systémy by tak mohly o přínosu této technologie v roce 2023 přesvědčit mnoho dalších odpůrců. I ti nakonec neodolají pohledu na výrazně nižší fakturu za elektřinu.






Poslední recenze fotovoltaiky

E.ON


„Doporučuji“
LUCIUS FOX engineering s.r.o.


„Vřele Firmu Lucius Fox na montáž fotovoltaické elektrárny doporučuji....“
Blue Boson Tech s.r.o.


„Po sepsání smlouvy byla firmou rychle vyřízena státní dotace, následně...“
Sollaris


„Děkuji panu Švehlovi a jeho týmu za velmi slušné, odborné a rychlé...“
Acetex


„Doporučuji“