Cena fotovoltaiky - kolik stojí její pořízení v roce 2023?

Ceny fotovoltaiky - na kolik vás přijde pořízení vlastní elektrárny?
Ceny fotovoltaiky - na kolik vás přijde pořízení vlastní elektrárny?, VOLT

Stejně jako jakékoliv jiné služby a zboží i fotovoltaika v roce 2023 u většiny dodavatelů mírně podraží. Hlavním důvodem je to, že zdražují samotné technologie jako jsou fotovoltaické panely, střídače, měniče, baterie a další komponenty, které se dnes běžně při instalaci fotovoltaiky využívají. Stejně jako v případě dalšího zboží se ceny fotovoltaiky zvyšují kvůli inflaci. Dalším důvodem je pak vyšší zájem o fotovoltaické elektrárny, což zvyšuje poptávku po komponentech, které se v některých případech kvůli nedostatečně naddimenzované výrobě stávají nedostatkovým zbožím.

Při výběru dodavatele fotovoltaiky je ovšem nutné myslet na další aspekty dodávky a nesnažit se získat fotovoltaiku za nejnižší cenu. V mnoha případech totiž nižší cena vede pouze k zanedbání kvality služeb či samotných komponent fotovoltaické elektrárny. Nízká cena fotovoltaiky se tak ve výsledku projeví i v době její funkčnosti.

Cena fotovoltaiky na rodinný dům

Ceny fotovoltaiky v minulých letech rychle klesaly a to hlavně z důvodu klesající ceny komponent. Na jejich výrobu se totiž zaměřovalo stále větší množství výrobců a tím vznikl i konkurenční boj, jež ceny fotovoltaických elektráren a jejich komponent vytrvale snižoval. Již dávno tak neplatí pravidlo, že instalace fotovoltaických panelů a elektráren je záležitostí pouze malého množství domácností s vyššími příjmy.

Rychlý růst inflace, problémy v dodavatelských řetězcích, které se rozpadly během pandemie koronaviru a další faktory ale vedly k tomu, že ceny fotovoltaiky v minulých měsících opět začaly mírně růst. Růst ceny technologií ale vyrovnává další faktor, na který je nutné při pořizování fotovoltaiky dávat zřetel, a to ceny elektrické energie. Ty se v minulých měsících natolik zvýšily, že se i přes vyšší pořizovací náklady dramaticky snížila návratnost investice do fotovoltaiky.

Pořizovací cena fotovoltaiky pro rodinný dům se tak v současnosti pohybuje běžně okolo 200 000 – 500 000 Kč. Konečná cena je velmi závislá jak na dodavateli a jeho ceníku, tak i na komponentách, které dodavatel používá. Hlavním důvodem velkého cenového rozpětí ceny fotovoltaiky je ale požadovaný výkon elektrárny.

Vyšší cenu fotovoltaiky tak může očekávat hlavně domácnost, která ji chce využívat jako jeden z hlavních zdrojů energie a co nejméně využívat energii od svého dodavatele. V tomto případě je totiž nutné instalovat i bateriové systémy, do kterých se vyrobená energie ukládá v době, kdy není okamžitě využita v domě. Baterie tak bývají jednou z nejdražších položek při pořízení fotovoltaiky, jejich pořízení ale samozřejmě není pro provoz fotovoltaické elektrárny nutné, jelikož energii je možné i prodávat a vracet ji zpět do sítě. Na takzvané přetoky do sítě je ale potřeba povolení, jehož získání se v posledních měsících v některých oblastech (hlavně na Moravě) stává stále obtížnější.

Vysoké ceny fotovoltaiky se ale není nutné obávat. Její výši totiž v případě domácností dramaticky sníží dotace na fotovoltaiku z programu Nová zelená úsporám, která může dosáhnout až 200 000 Kč. Právě dotace v současnosti při pořízení fotovoltaiky využívá přes 99 % domácností.

Při současných cenách elektřiny se tak velmi rychle zkracuje návratnost fotovoltaiky. Mnoho zájemců také ve fotovoltaice vidí možnost částečné či úplné nezávislosti na cenách energie od dodavatelů či možnost jak využívat čistou energii ze slunce, která navíc může dodávat energii spotřebičům i v případě výpadku dodávek od distributora.

Ceny fotovoltaiky v dalších letech

Jak již bylo uvedeno, spolu s inflací a vysokou poptávkou po fotovoltaice se ceny komponent a služeb montážních společností zvyšují. V letošním roce ale i v letech následujících tak lze očekávat další strmý růst cen. To by podle odborníků sice mohlo pomoci ochladit trh s fotovoltaikou tak, že se zkrátí doby dodání a ubude také problémů s některými dodavateli, kteří jsou v současnosti zavaleni zakázkami.

Růst cen fotovoltaiky v následujících letech by ale samozřejmě přinesl také prodloužení návratnosti i nových projektů. Rok 2023 by tak mohl být rokem, kdy bude pořízení vlastní fotovoltaické elektrárny nejvýhodnější. Další vyčkávání na instalaci tak může její pořízení jedině prodražit.

Při výběru dodavatele fotovoltaiky se ale vždy zaměřujte i na recenze dalších zákazníků, dobu po jakou firma působí na trhu či to, zda firma poskytuje pravidelný servis i v dalších letech po instalaci. V případě výběru fotovoltaiky jen podle ceny by se vám totiž instalace mohla v dalších letech spíše prodražit.


Štítky: Fotovoltaika cena Fotovoltaika ceny Cena fotovoltaiky na rodinný dům Cena fotovoltaiky 2023





Poslední recenze fotovoltaiky

SOMI


„Celkem jsem oslovil minimálně 10 firem. Nejpečlivěji, srozumitelně a...“
ETCON Energo


„firmu Etcon doporucuji. Realizace probehla behem 3 tydnu od prvniho kontaktu s...“
ETCON Energo


„Předmětem zakázky byla fotovoltaická elektrárna umístěná na pozemku,...“
Optimal-Powerenergy, a.s.


„Optimal-Powerenergy mohu jen doporučit, vše bylo provedeno dle dohody a...“
SOMI


„Dodavatele FVE jsem vybíral asi 6 měsíců, přes recenze, dodané komponenty....“