Montáž fotovoltaiky svépomocí? Na první pohled úspora, na ten druhý velké problémy

Montáž fotovoltaiky svépomocí
Montáž fotovoltaiky svépomocí, Bill Mead / Unsplash

Ať už dlouhá doba dodání nové fotovoltaiky, velké finanční náklady na montáž odbornou firmou či špatné recenze dodavatelů fotovoltaiky v mnoha případech stojí za rozhodnutím některých domácností o instalaci fotovoltaiky svépomocí. To se na první pohled může sice zdát jako velká výhoda a úspora, na druhý pohled si ale můžete zahrávat s mnoha problémy. Proč je tak lepší zvolit dodavatele a do fotovoltaiky raději investovat více financí?

Fotovoltaika svépomocí – až příliš mnoho nevýhod

Sehnat komponenty k fotovoltaickým elektrárnám a to nejen samotné panely je dnes už velmi snadná záležitost. Na trhu jsou totiž k dispozici výrobky od desítek firem, které nabízejí skvělou kvalitu a zároveň i mnohem přijatelnější cenu. V souladu s tím, tak mnoho tuzemských kutilů napadne jednoduchá myšlenka. Proč nechávat instalaci na specializované firmě, když instalace fotovoltaiky je jednoduché jako složení stavebnice Lego?

Velké množství domácích kutilů se tak do výstavby vlastní fotovoltaické elektrárny pustí a objedná si na internetu komponenty včetně panelů, střídačů, baterií a dalších. Právě zde ale nastává první problém kutila, který se snaží provést instalaci za co nejnižší cenu a šetří tak téměř na všem co se dá. Výsledná kvalita výrobků tomu odpovídá a jejich životnost nebývá příliš zázračná. Diskuzní fóra po internetu se následně plní příspěvky těchto kutilů, kteří mají po několika měsících problém a fotovoltaika jim nefunguje.

Neméně náročné než nákup vhodných technologií je i jejich zapojení. To může v případě neodborné montáže poškodit jako samotné zařízení, jehož oprava či výměna nemusí být úplně levná, tak způsobit i škodit na dalších komponentách fotovoltaiky.

Záruka? Zapomeňte

V neposlední řadě je velkou nevýhodou montáže svépomocí celá elektroinstalace. Tu by totiž měl vždy provádět odborník, který má nutnou certifikaci a opravdu ví co dělá. Ačkoliv někdo může namítnout, že se i v mnoha společnostech zaměřujících na instalaci fotovoltaiky najdou „matlalové“, kteří jsou schopni provádět zapojení za nějž by je vyhodil už mistr na kterékoliv elektrotechnické škole – firma za takovou práci nese plnou odpovědnost. Tu v případě instalace svépomocí nikdy nemáte. Stejně jako záruku na takto instalovanou fotovoltaiku, kterou vám nikdo nedá.

Ve všech případech, kdy si kutil montuje fotovoltaickou elektrárnu svépomocí je potřeba její samotné připojení přenechat elektrikáři, který vlastní příslušnou vyhlášku a následně provést i kontrolu revizním technikem. I přes tyto kontroly lze ale v montáži svépomocí udělat chyby, které přes elektrikáře i technika projdou ale do budoucna mohou vaši fotovoltaiku poškodit.

Fotovoltaiku navíc podle legislativy mohou instalovat pouze osoby, které prošly školením na elektromontéra fotovoltaických systémů. Ač nyní mnoho profesionálních elektrikářů namítne, že jde jen o několikadenní školení, které v žádném případě nevytvoří odborníky na danou oblast a většina elektrikářů bude mít v této oblasti lepší zkušenosti – legislativa je jasná.

Další oblastí, kterou můžete v případě instalace fotovoltaiky svépomocí rovnou pustit z hlavy jsou dotace. Ty sice v případech, kdy se snažíte co nejvíce ušetřit nejspíše nebudou tím hlavním co by vás zajímalo, v mnoha případech ale mohou být právě dotace poskytované na fotovoltaiku tím, co vám dramaticky zkrátí návratnost vaší investice.

V případě, že budete uvažovat nad instalací fotovoltaiky svépomocí – myslete i na tyto zápory, které by v lepším případě mohly přinést nefunkčnost vaší FVE. V tom horším případě pak například zkrat, požár a velké problémy s pojišťovnou, která odmítne plnění v případě takto instalovaného systému.


Štítky: Fotovoltaická elektrárna svépomocí Fotovoltaika svépomocí Fotovoltaika bez firmy





Poslední recenze fotovoltaiky

Sollaris


„Chtěl bych upřímně poděkovat firmě Sollaris zastupované panem Švehlou za...“
SIMPLY.CZ


„Byl jsem spokojeny z celkovou realizací“
SOMI


„Celkem jsem oslovil minimálně 10 firem. Nejpečlivěji, srozumitelně a...“
ETCON Energo


„firmu Etcon doporucuji. Realizace probehla behem 3 tydnu od prvniho kontaktu s...“
ETCON Energo


„Předmětem zakázky byla fotovoltaická elektrárna umístěná na pozemku,...“