Ostrovní fotovoltaika. Vyplatí se vlastní elektrárna, pokud distributor nepovolí přetoky?

Vyplatí se ostrovní fotovoltaika bez přetoků do distribuční sítě?
Vyplatí se ostrovní fotovoltaika bez přetoků do distribuční sítě?, Martin Bárta

Spolu s tím, jak v tuzemsku přibývá fotovoltaických elektráren na střechách rodinných a bytových domů ale i firemních hal narůstá i počet odběrných míst, kterým distributor nepovolí přetoky. Ačkoliv distributor tím chrání přenosovou síť před problémy, které by v některé slunečné dny mohly nastat, pro mnoho majitelů fotovoltaik je taková zpráva noční můrou. Jde ale v případě nepovolení přetoků opravdu o takový problém, jak se na první pohled může zdát?

Na první pohled je omezení možnosti dodávek přebytečné elektřiny, kterou vyrábíte ale nespotřebujete do distribuční sítě velkým omezením, kvůli kterému nebudete moci ve velmi slunečných dnech na elektřině něco málo vydělávat a tím snižovat návratnost investice. Na druhou stranu v případě dobře dimenzované fotovoltaické elektrárny s využitím baterií můžete elektřinu spotřebovat pro vlastní potřebu a ušetřit tak při odběru ze sítě.

Ostrovní fotovoltaika se vyplatí, hlavně pokud jste přes den doma

Velkým problémem většiny fotovoltaických elektráren tak zůstává to, že v době největší výroby elektřiny jsou obyvatelé domu v práci nebo ve škole a elektřinu tak příliš nikdo nespotřebovává. Pokud ale někdo z členů domácnosti pracuje z domova, dalo by se říci, že máte vyhráno. V době největší špičky se totiž mimo samočinného ohřevu vody v bojleru může například spustit pračka, myčka a další energeticky náročné spotřebiče. Během letních veder pak může fotovoltaika dodávat elektřinu i například pro klimatizační jednotku.

V případě, kdy jsou členové domácnosti v době špičky mimo dům, což bohužel bývá ve velké většině případů, zbývá vám většinou několik možností. Tou první je ukládání přebytečné energie do baterií, která se následně využívá v době kdy elektrárna nevyrábí. Další možností je využití energie pro již zmíněný ohřev TUV (teplé užitkové vody) v bojleru. V době, kdy elektrárna vyrábí „na plné obrátky“ lze samozřejmě z vyrobené elektřiny provozovat i další spotřebiče jako je chladnička či mrazák, které by jinak využívaly drahou elektřinu z distribuční sítě.

Základním faktorem, který ovlivňuje to, zda se vyplatí provoz fotovoltaické elektrárny v ostrovním režimu ale zůstávají hlavně baterie. Bez jejich využití a dostatečné kapacity v době největších špiček se totiž provoz ostrovní fotovoltaiky sice může vyplatit ale doba návratnosti samotné investice bude až příliš dlouhá.

Fotovoltaických elektráren nepřipojených k distribuční síti bude přibývat

Fotovoltaických elektráren, které budou fungovat pouze v takzvaném bezpřetokovém či v ostrovním režimu ale bude pravděpodobně v dalších letech přibývat. Podle slov zástupců distributorů i provozovatelé tuzemské energetické sítě – ČEPS totiž přenosová síť v současné podobě není schopna se s mikrozdroji jakými jsou právě fotovoltaiky na střechách domů vyrovnat.

Miliardy korun, které v příštích letech budou do modernizace sítí putovat ale pravděpodobně tuto situaci příliš nevylepší a majitelé nových fotovoltaických elektráren se tak budou muset smířit s tím, že vyrobenou energii do distribuční sítě nedodají. V mnoha domácnostech se tak nejspíše změní chování v tom, kdy se budou zapínat nejvíce náročné spotřebiče tak, aby se v maximální možné míře využila právě vyráběná energie. Ostatně už v současnosti se dá říci, že chování majitelů domácností využívajících fotovoltaické elektrárny a těch, kteří je nevyužívají je v oblasti spotřeby energie v některých ohledech odlišné.

V současné době můžeme všem domácnostem i firmám, které plánují na střechu svého domu umístit fotovoltaickou elektrárnu doporučit předem kontaktovat distributora. Právě od něj je totiž možné získat vyjádření k tomu, zda by v daném místě povolil přetoky do distribuční sítě a zároveň v jakém množství. Například zákazníci, kteří se nacházejí v distribučním území společnosti EG.D již nyní mohou využít speciální mapu, která vyznačuje místa, ve kterých distributor dodávky do distribuční sítě nepovolí.

V případě, že optimalizujete chod své domácnosti, investujete do baterií a zároveň využíváte i bojler na ohřev vody, nemusel by pro vás být problém ani provoz fotovoltaické elektrárny v ostrovním režimu.


Štítky: Ostrovní fotovoltaika Fotovoltaika ostrovní systém Ostrovní fotovoltaická elektrárna





Poslední recenze fotovoltaiky

SOMI


„Celkem jsem oslovil minimálně 10 firem. Nejpečlivěji, srozumitelně a...“
ETCON Energo


„firmu Etcon doporucuji. Realizace probehla behem 3 tydnu od prvniho kontaktu s...“
ETCON Energo


„Předmětem zakázky byla fotovoltaická elektrárna umístěná na pozemku,...“
Optimal-Powerenergy, a.s.


„Optimal-Powerenergy mohu jen doporučit, vše bylo provedeno dle dohody a...“
SOMI


„Dodavatele FVE jsem vybíral asi 6 měsíců, přes recenze, dodané komponenty....“