Baterie pro fotovoltaiku: proč jsou důležité, jaký typ vybrat a jaká je jejich cena?

Baterií pro fotovoltaiku už je dnes mnoho druhů, který z nich je ale ideální?
Baterií pro fotovoltaiku už je dnes mnoho druhů, který z nich je ale ideální?, Unsplash

Fotovoltaické (FVE) elektrárny jsou stále důležitější součastí přechodu na bezemisní energetiku a snížení účtů za energie v domácnostech i firmách. Ačkoliv je dnes fotovoltaika stále oblíbenějším způsobem jak si i bez využití energie z distribuční sítě zajistit levnou a ekologickou energii, bez baterií by bylo její využití jen velmi málo efektivní. Skladování přebytečné energie z fotovoltaiky a výběr vhodných baterií by tak měl být stejně důležitý jako výběr samotné fotovoltaické technologie nebo střídače.

Co jsou baterie pro fotovoltaiku?

Ačkoliv by se to podle některých informací mohlo zdát, baterie pro fotovoltaiku se až na několik detailů příliš neliší od běžných akumulátorů, které dnes a denně využíváme ve velkém množství techniky jako jsou mobilní telefony, počítače nebo baterie v automobilech. Díky tomu, že do nich lze uložit energii, která se přes den, kdy je dostatečný sluneční svit a tudíž i výroba z fotovoltaických panelů jsou důležitým pomocníkem pro efektivní využití levné a na místě vyrobené elektřiny.

Díky bateriím tak lze využít energii vyrobenou z fotovoltaiky i v noci nebo v době, kdy je slunečního svitu nedostatek a výroba z fotovoltaiky tak nedostačuje na pokrytí spotřeby domu. Vzhledem k tomu, že velká většina výroby z fotovoltaických elektráren je získávána v době, kdy jsou domy většinou opuštěné a jejich obyvatelé v práci nebo ve škole, jsou baterie pro fotovoltaiku velmi důležitou součástí jak snížit návratnost investice do fotovoltaiky.

Typy baterií pro fotovoltaické systémy

Existuje několik druhů baterií vhodných pro fotovoltaické systémy, mezi které patří olověné akumulátory, lithium-iontové baterie, baterie s molibdenem a vanadiem (VRB) a sodíkovo – niklové baterie. Každý z těchto typů má své výhody a nevýhody, a je důležité je brát v úvahu při výběru baterie pro váš solární systém.

Olověné akumulátory jsou nejtradičnějším typem baterie používaným v solárních systémech. Jsou relativně levné a mají poměrně dlouhou životnost. Nicméně, mají nižší energetickou hustotu než ostatní typy baterií a mohou být náročné na údržbu.

Lithium-iontové baterie se stávají stále populárnějšími vzhledem k jejich vysoké energetické hustotě, dlouhé životnosti a minimalizované potřebě údržby. Navíc, tyto baterie jsou také schopné ukládat a vypouštět energii rychleji než olověné akumulátory. Právě lithium-iontové baterie jsou v současnosti také součástí většiny spotřebičů jako jsou mobilní telefony, notebooky či elektromobily.

Baterie s molibdenem a vanadiem (VRB) a sodíkovo – niklové baterie jsou relativně nové na trhu a nabízejí některé jedinečné výhody. VRB baterie mají vysokou účinnost a dlouhou životnost, zatímco sodíkovo – niklové baterie jsou odolné vůči extrémním teplotám a mají taktéž dlouhou životnost.

Ceny baterií pro fotovoltaiku

Cena baterií pro fotovoltaické systémy se výrazně liší v závislosti na typu baterie, její kapacitě a také na výrobci. Olověné akumulátory, které jsou nejstarším a nejvíce osvědčeným typem baterií, se obecně pohybují v ceně od několika tisíc do desítek tisíc korun, v závislosti na jejich kapacitě. Lithium-iontové baterie, které jsou ve fotovoltaických systémech také využívány nabízejí oproti olověným akumulátorům delší životnost a vyšší výkon, jejich nevýhodou oproti „olovu“ je ale vyšší cena. Pokud tak vybíráte baterii pro fotovoltaiku tak, aby byla co nejlevnější, rozhodně se vyplatí volit baterii olověnou.

Ceny baterií v příštích letech nejspíše sníží zvyšování těžby lithia , Unsplash+

Stojí také za zmínku, že i přes vyšší počáteční náklady mohou být lithium-iontové baterie nakonec méně nákladné z hlediska celkových nákladů na životnost. Právě ta je totiž u lithium-iontových akumulátorů výrazně delší než je tomu u staršího olověného typu. Zvyšující se výroba a technologický pokrok navíc ceny baterií v posledních letech dramaticky snížil. S tím, jak se zvýší rychlost těžby lithia v souvislosti s elektromobilitou lze navíc očekávat další pokles ceny.

U všech baterií ale doporučujeme vzít jako jeden z hlavních hodnotících faktorů i kvalitu výrobku. Vybírat baterie podle nejlevnějších by se totiž nemuselo příliš vyplatit. Nejlevnější baterie pro fotovoltaiku totiž mnohdy nabídnou mnohem kratší životnost a navíc díky tomu, že se na trh dostává značné množství čínských výrobků bez garance kvality hrozí případné riziko poškození a požáru.

Fotovoltaika bez baterií

Fotovoltaické systémy mohou samozřejmě fungovat i bez baterií, nicméně takové řešení má svá specifika a většinou také velké nevýhody. Bez baterií je totiž využití solární energie omezeno jen na dobu, kdy slunce svítí. Pokud je vyráběno více energie, než je aktuálně spotřebováváno, může být nadbytečná energie vrácena do sítě (v případě, že to distributor povolil). Odměna, kterou za to, že posíláte přebytky elektřiny do sítě získáte je ale mnohdy velmi nízká a vyplatí se tak spíše přímé využití energie či její uložení právě do baterií či teplé užitkové vody (TUV).

Fotovoltaiku lze provozovat i bez baterií, připravíte se ale o rychlejší návratnost , Unsplash+

Nicméně, když slunce nesvítí – v noci nebo během oblačných a deštivých dnů – musí majitelé solárních systémů bez baterií spoléhat na energii z veřejné sítě. Toto může být problematické, pokud je cílem dosáhnout maximální energetické nezávislosti či co nejdříve získat zpět investici vloženou do fotovoltaiky.

Výhodou fotovoltaiky bez využití baterií je určitě výrazně nižší pořizovací cena a také menší náročnost na údržbu. To, zda se provoz vyplatí s baterií či bez je ale nutné vždy prověřit odborníkem, protože provoz (spotřeba energie) v každé domácnosti či firmě je často více či méně individuální.






Poslední recenze fotovoltaiky

Acetex


„Jsem spokojen“
BCE


„Rozhodně bych si znovu tuto firmu pro dodávku FV nevybral.“
SOMI


„Doporučuji firmu SOMI, diky chytrému řízení, kvuli kterému jsem tuto...“
SOMI


„Celkově jsem velmi spokojen. Závoz materiálu i montáž proběhla dle...“
Sollaris


„Chtěl bych upřímně poděkovat firmě Sollaris zastupované panem Švehlou za...“